Navadna zvezdica, ki je bolj poznana pod imenom kurja črevca, je kljub zdravilnim lastnostim dobila sloves plevela. Namesto da bi se lastniki vrtov in vinogradov veselili te čudovite rastline, jo raje kosijo in trgajo, kot da bi jo nabirali za kosilo. Ali jo uporabljali v domači lekarni.

Stellaria media, kot je njeno znanstveno ime, spada v družino klinčnic. Vse zvezdice (Stellaria) so užitne, obstaja veliko vrst te rastline, ki se zelo hitro in gosto razrašča.[i]

Navadna zvezdica ali kurja črevca imajo pomembno lastnost, da jih lahko nabiramo celo leto. Najbolj okusna so sicer spomladi, uporabni pa so vsi deli rastline: stebla, listi in cvetovi. Kurja črevca imajo najraje zelo hranilna območja, kar pomeni, da se razrastejo tam, kjer je v zemlji dovolj hranil. Od obronkov travnikov, na bregovih, vinogradih, vrtovih in njivah.

V višino lahko zraste kar do 60 cm, a jo boste običajno našli zelo pri tleh, saj je pogosto plazeča rastlina. Cveti od februarja do novembra.

Na Najini domačiji so kurja črevca precej pogosto na jedilniku, največkrat v različnih solatah, ki so bogate z divjimi rastlinami.

Kulinarična uporaba

Kurja črevca so odličen dodatek k solatam, juham, iz njih lahko pripravite okusne zeliščne namaze ali jih dodate k zelenim smutijem. Gre za eno od zelo hvaležnih divjih rastlin, saj zelo obogati naš jedilnik in se je zlahka nabere večje količine.

V kulinaričnem smislu je zelo primerna za ublažitev grenkobe ali trpkosti drugih divjih zelenih rastlin. Zato je redna gostja na krožnikih skupaj z zdravilnim regratom, katerega listi po cvetenju postajajo vse bolj grenki.

Zdravilne in hranilne lastnosti Navadne zvezdice (kurja črevca)

Iz te čudovite rastline lahko izdelate mazilo, ki pomaga pri luskavici, suhem ekcemu, razjedah in opeklinah. Navadna zvezdica vsebuje za zdravje koristne sestavine, med drugim veliko vitamina C, železa in kalija.

Nekoč so kurja črevca ljudski zdravilci uporabljali v pripravkih za celjenje ran, proti povišani telesni temperaturi in za spiranje vnetih oči. Kot rečeno pa tudi pri kožnih težavah, kjer so na obolela mesta dajali obkladke iz zmečkanih listov.

Znano je, da je Sebastian Kneipp navadno zvezdico priporočal predvsem kot zdravilo proti kašlju. Čaj iz rastline bi kaj lahko res imel zdravilne lastnosti, saj navadna zvezdica vsebuje saponine, ki pospešujejo izkašljevanje sluzi. Rudi Beiser priporoča, da bi v čaju iz navadne zvezdice – za večjo učinkovitost proti kašlju – v čajnik dodali še nekaj marjetic.[ii]

Priporočeno je, da za zdravilne namene nadzemne dele rastline nabiramo nekje od aprila do julija, korenine rastline pa nekoliko pozneje. V preostalih mesecih vegetacije naj bi bila moč rastline šibkejša.

Navadna zvezdica se zelo gosto in hitro razrašča.

Od kje izvira njeno ljudsko ime?

Kurja črevca je ime rastline, ki si ga zlahka zapomnite. Po enih virih je navadna zvezdica svoje ljudsko ime dobila zaradi kokoši (in drugih ptičev), ki so se zelo radi hranili z zelenimi deli rastline in njenimi semeni.

Nekoč pa so ljudje celo verjeli, da kokoši znesejo več jajc, če se prehranjujejo z navadno zvezdico. Po drugih virih prav od tu izvira njeno ljudsko ime.

Spet tretji viri navajajo, da so kurja črevca svoje ime dobila po lastnosti svojih stebelc, ki so v resnici stebelne žile. Če stebelce zvezdice utrgamo, vidimo dolge nitke (stebelne žile), ki se »vlečejo« kot čreva.

Kakor koli, navadna zvezdica ali kurja črevca so nova divja užitna rastlina, s katero bi morali obogatiti svoj jedilnik.

Recept za čaj iz zdravilne navadne zvezdice

Kjer lahko zdravilne učinke rastline koristite v listih ali koreninah, običajno priporočam, da iz listov navadne zvezdice pripravite poparek, iz korenine rastline pa prevretek.

Zdravilen čaj pa lahko pripravite ali samo iz listov, iz korenine rastline ali pa iz mešanice listov in korenine.

Recept za čaj iz listov navadne zvezdice (kurja črevca)

Vzemite 1 ali 2 čajni žlici listov rastline. Prelijte jih z 500 ml vrele vode in v pokriti posodi pustite cca 5 minut. Nato odcedite.

Recept za čaj iz korenine navadne zvezdice (kurja črevca)

Nalomite (posušeno) ali narežite (svežo) korenino rastline na še manjše dele. V čajnih žličkah bi to pomenilo 2 do 3. Do 3 čajne žličke korenin rastline dajte v posodo in zalijete s 500 ml hladne vode.

V zaprti posodi kuhate do vretja. Nato na majhnem ognju kuhate še približno 10 minut.

Viri

[i] Coco Burckhardt, Babičina naravna zakladnica, Založba Mladinska knjiga 2017, str. 223.

[ii] Rudi Beiser, Užitne divje rastline, Založba Narava 2015, str. 87.